Környezetvédelem

Működésünk és fejlődésünk meghatározó alappillére – a megrendelői igények legteljesebb kiszolgálása mellett – a környezetvédelmi tevékenységünk folyamatos fejlesztése. Ezért az ISO 9001 minőségbiztosítási rendszerrel párhuzamosan vállalatunk tevékenységének minden folyamatát környezetvédelmi szempontok szerint is racionalizáltuk. A teljes munkafolyamat és nyomdánk egész hulladékkezelése 2011 óta az ISO 14001 szabványban meghatározott környezetvédelmi előírásoknak megfelelően működik:

Az újrahasznosítható hulladékokat szelektíven gyűjtjük, és rendszeresen elszállíttatjuk az erre szerződött partnerekkel. A legnagyobb mennyiséget a papírhulladékok teszik ki. A papírhulladékok központi elszívórendszerrel történő gyűjtése során nagy mennyiségű papírpor is keletkezik, melyet modern porleválasztó berendezéseink segítségével külön gyűjtünk. A szabadba kilépő levegő így teljesen megtisztítva, pormentesen jut a környezetbe.

Újrahasznosítás céljából elkülönítve kezelünk mindent, ami újrahasznosítható, pl. a használt nyomólemezeket, hullámkarton és műanyag csomagolóanyagokat, makulatúra papírt, maradék műbőrt, könyvkötő lemezt.

Környezettudatos nyomdaként a gyártás során keletkező veszélyes hulladékok összegyűjtését és elkülönítését is alapvető feladatunknak tartjuk. Legyen az festék, lakk, hengermosó folyadék, vagy a karbantartás során keletkező olajmaradék, a megfelelő tárolóedényekben történő elkülönítés a termelési folyamat része.

Dolgozóinknak szívügye a hulladék szelektív gyűjtése. Így a mindennapi munka során keletkező hulladékot is elkülönítjük, legyen az irodai papírhulladék, PET palack, vagy akár elektronikai hulladék.

ISO 14001:2015 Környezetirányítási Tanúsítvány

GPwA – az év zöld nyomdája díj

Nyomdánk rendszeresen részt vesz a GPwA (Green Printworld Award) – Nyomdavilág Zöld Díj pályázaton. Büszkén viseljük a legjobb, 5 csillagos minősítést! A díj a papír-, nyomda- és csomagolóipari környezettudatos gondolkodás, a környezetvédelem területén végzett kiemelkedő technológiai, valamint környezetközpontú vállalatirányítási tevékenység, a papír-, nyomda és csomagolóipar környezettudatosságának fejlesztése területén végzett tudatformáló, példamutató eredmények elismerése. 💚💚💚

Kiemelkedő elismerés azoknak a „zöld” nyomdáknak, ahol a „zöld” szemlélet, a környezettudatosság fontos szempont, amely vezetői elkötelezettség, ellenőrzés, a megfelelő rendszerek létrehozása mellett a mindennapokban, a dolgozók bevonásában, a szervezeti kultúrában is megjelenik. ♻️

Az év zöld nyomdája GPwA díj

Alapanyagok beszerzése, használata

Egy könyv vagy más nyomtatott termék gyártása során sokféle alap- és segédanyag kerül felhasználásra. Legyen az papír, festék, lakk, ragasztó vagy fólia. Alapvető elvárás, amit velük szemben támasztunk, hogy – a minőség mellett – megfeleljenek a legmagasabb környezetvédelmi követelményeknek is. Ennek megfelelően válogatjuk meg beszállítóinkat, és minősítjük a felhasznált alap- és segédanyagokat.

FSC® rendszer

A környezettudatos gondolkodásmód felértékelődésével, egyre több terméken található meg az FSC® logó. Társaságunk 2011 óta rendelkezik FSC®-tanúsítvánnyal (licenszkód FSC-C106616).

Az 1993-ban alakult Forest Stewardship Council® (FSC®-Erdővédnökségi Tanács) egy olyan független erdőtanúsítási rendszer, amely biztosítja a természetvédelmi, szociális és gazdálkodási feltételek együttes teljesítését a tanúsított erdőterületen, a felelős erdőgazdálkodást. Ez azt jelenti, hogy a fa feldolgozása során betartottak minden törvényt és szabályt, a kivágott fák helyére újakat telepítettek. A fakitermelés és az erdő(újra)telepítés folyamán érvényesül a biodiverzitás és az ökológiai egyensúly fenntartása.
Az erdőgazdaságok FSC® tanúsítása mellett az első-, a másod- és a harmadlagos fafeldolgozást végző szervezeteket, így a papírgyárakat és a nyomdákat is tanúsítják az ún. FSC® CoC (Chain of Custody-Felügyeleti lánc) szerint, melynek nyomdánk is tagja. A Felügyeleti lánc alapvető célja, hogy a tanúsított erdőtől a feldolgozás és a kereskedelem teljes láncolatán keresztül követhető legyen, hogy a végtermékbe beépült faanyag tanúsított erdőből származik. A terméklánc egyetlen pontján sem kerülhet a végtermékbe tanúsítás nélküli forrásból származó alapanyag.

Tevékenységünk során az FSC® jogcímmel gyártott termékcsoportok alapanyagainak, késztermékeinek kezelése, tárolása megfelelően szabályozottan, a Felügyeleti lánc előírásainak megfelelően történik. A felhasznált alapanyagokat, és az ebből készült nyomtatott terméket a teljes gyártási folyamaton keresztül külön jelölésekkel ellátva és megfelelően nyilvántartva kezeljük, megakadályozva azok keveredését más anyagokkal és biztosítva a termék pontos nyomonkövetését a teljes láncon keresztül.
Így készül el az olvasó által megvásárolható FSC® védjeggyel ellátott könyv, katalógus vagy más nyomtatott termék.

FSC® Certificate

CTP lemezkészítési technológia

2015-ben üzembe állt nyomdánkban egy új, modern CTP berendezés és hívógép, mely az eddigieknél is környezetbarátabb technológiát jelent. Célkitűzéseink között szerepelt a zárt technológiában felhasznált hívómennyiség csökkentése. Az új berendezés üzembe helyezésével kb. 30%-os csökkenést sikerült elérnünk.

A Dabasi Nyomdában a CTP lemezkészítésnek hagyománya van. A környezettudatosság jegyében már 2003-tól indult a hagyományos ofszetlemezek kiváltása thermo CTP lemezekkel. 2007-től már szinte teljesen leváltotta a hagyományos technológiát a saját CTP levilágító rendszerünk, mely az energiafelhasználás és hulladékképződés nagyarányú csökkenését eredményezte, és mindezt a képminőség jelentős növelése mellett.

Nyomtatás – kötészet – csomagolás

Nyomtatásra csak kiváló minőségű festékeket használunk, melyek 20-30%-ban növényi alapú összetevőket tartalmaznak. Nyomtatási technológiánkban minimalizáltuk az IPA és egyéb adalékanyagok felhasználását.

Kötészetünkön ügyelünk a környezetbarát ragasztók és adalékanyagok használatára és a keletkező hulladékok megfelelő elkülönítésére.

Csomagolásra környezetbarát fóliát és csomagolóanyagokat használunk. Zsugorcsomagolásainkat kérésre ellátjuk zöld ponttal és recycling szimbólummal.